Forbrukslån til bryllupet: Tips og info om lån uten sikkerhet

Et bryllup skal være et av de store høydepunktene i livene til han og henne. Uansett hvilken brud du spør, er svaret nesten alltid det samme: Bryllupet er noe hun har planlagt helt siden hun var en liten jente. Kjolen, festlokalet, blomstene, maten, gjestene… Alt er tenkt på. Helt ned til minste detalj.

Alt skal være perfekt. Det er tross alt den store kjærligheten som skal forsegles.

Men det koster. I snitt bør norske brudepar forvente å betale 100.000,- for den store dagen. Eller mer. Her er noen typiske kostnader:

  • 60.000,- til 70.000,- for leie av lokaler, samt mat og drikke.
  • 10.000,- til 20.000,- for brudekjole og antrekk til brudgommen.
  • 20.000,- (eller mer) til andre utgifter, slik som fotograf, DJ og bryllupsreise.

Med summer som dette, er det ikke rart at mange tar opp et lån for å sikre at dagen blir så vellykket som mulig. Flere nordmenn stiller spørsmål om dette i åpne diskusjonsforum (blant annet hos forum.klikk.no), med håp om tilbakemelding fra andre.

Så til deg som vurderer å låne penger til den store begivenheten: Her er noen av alternativene dine.

Stille sikkerhet i huset

Har du og din utkårede allerede flyttet sammen? Eier dere huset dere bor i? Da kan det hende at banken er villig til å la dere utvide huslånet.

Forutsetningen vil ofte være at størrelsen på huslånet ligger et godt stykke under verdien på boligen.

Er boliglånet godt under 60 % av husets verdi? Da kan dere også snakke med banken om å få et rammelån, eller Flexilån som det også kalles. Går banken med på dette, kan dere ta ut så mye penger dere trenger, innenfor lånegrensen banken setter.

Få hjelp av familie eller venner

Hva med familiene deres? Kan de være villige til å la dere låne penger?

Jo, dette kan være et lite minefelt for fremtidige relasjoner. Men dere kan få hjelp av en advokat, for eksempel, til å sette opp en god låneavtale som også dikterer hvordan pengene skal betales tilbake.

Husk uansett regelen om å ikke ta forhastede avgjørelser. Mange folk i Norge velger å søke om lån, utelukkende på grunn av den raske utbetalingstiden. Riset bak speilet blir da at rentene oftest ender opp med å bli langt høyere.

Kan dere få foreldre og svigerforeldre med på et lånelag, vil dere trolig også slippe å betale renter på lånet.

Forbrukslån til bryllup

Forbrukslån kan også være et alternativ for de gifteklare. Det er mange banker som er villige til å låne ut mange hundre tusen kroner, også til bryllupsfester. Men her gjelder det å holde tungen rett i munnen. For dette kan bli dyre lån.

Hvor dyrt?

Vel, renteforskjellene fra den ene banken til den andre kan være på mange prosentpoeng. Derfor bør man vite hvem man skal sende en lånesøknad til.

Her er noen forbrukslånsbanker som er kjent for å tilby gode renter og levelige betingelser på lånene sine. En annen side som anbefales er mittforbrukslån.com, hvor de stiller mange ulike finansagenter og forbrukslånsider opp mot hverandre.

1. Ikano Bank kan vurderes

Hos Ikano kan du låne inntil 400.000 kroner. Du kan bruke pengene til hva du vil. Og ifølge Forbrukerrådet, har banken en av de beste rentene på forbrukslån i Norge akkurat nå.

Den store fordelen med Ikano er at den aksepterer at du søker om lånet sammen med noen. Og dette er positivt:

  • Det øker sjansen for at dere får innvilget bryllupslånet.
  • Det vil trolig også gi dere en merkbart lavere rente på lånet.

2. Fleksibel finansiering fra Instabank

Instabanks forbrukslån kan være fleksible, hvis dere ønsker det. Det betyr at dere tar ut penger, innenfor en gitt låneramme, først når dere trenger det. Og dette kan være gunstig når dere skal gjøre opp for bryllupet.

La oss si at dere har budsjettert med at bryllupet skal koste dere 90.000 kroner.

  1. Dere søker Instabank om en låneramme på 90.000 kroner. Men dere rører ikke pengene.
  2. Så sier dere «Ja!» til hverandre og holder en vellykket bryllupsfest.
  3. Etter at hvetebrødsdagene er over, legger dere sammen regningene og ser at den totale kostnaden ble 84.500 kroner.

Det er nå dere henter ut 84.500,- fra Instabank-lånet, som dere betaler regningene med. Og det er først nå at rentene begynner å virke.

Det er verdt å nevne at Instabank havner høyt opp på oversikten over bankene med beste rente på forbrukslån.

3. Gebyrfri løsning hos Santander

Santanders smålån er et av landets billigste, så lenge du låner under 70.000 kroner. Holder du deg under denne summen, forsvinner nemlig de fordyrende gebyrene.

Også her kan du ha med deg en medlåntaker (din fremtidige ektemann eller kone, for eksempel). Dermed øker sjansene for at dere får lånet og at rentene blir enda lavere.

Etter hvetebrødsdagene…

Vi skal være forsiktige med å være festbrems. Men vi drister oss allikevel til å nevne at det kommer dager etter hvetebrødsdagene, også. Og da skal bryllupslånet betales tilbake.

Uansett hvilken låneform dere har valgt, er det lurt å anstrenge seg for å bli kvitt lånet så raskt som mulig. Dette kan dere gjøre ved å betale inn ekstra mye på hvert forfall, for eksempel.

Dette er spesielt smart hvis dere tok opp et forbrukslån. Selv om dere kanskje fikk en god rente, er den allikevel så høy at det lønner seg å raske unna lånet så fort dere kan.

About Author