Dette er forbrukslånene med lavest etableringsgebyr i 2018

Skal du søke om et lite forbrukslån? Da spiller etableringsgebyrene en stor rolle. Størrelsen varierer fra bank til bank. Noen tar seg veldig godt betalt for å opprette et lån for deg. Andre gir deg et lån uten etableringsgebyr.

Skal du ta opp et større forbrukslån? Det er ikke det at etableringsgebyret ikke betyr noe. Men for større og mer langsiktige lån er rentene og termingebyrene minst like viktige.

Hva er egentlig et gebyr til “etablering”

Før vi ser på hvilke forbrukslånsbanker som er gebyrvinnerne, må vi snakke litt om selve gebyret. For hva er egentlig et etableringsgebyr?

Kort fortalt er dette en betaling banken tar for jobben den må gjøre for å sette opp et lån. Jobben består av å lage lånedokumenter, beregne renter og overføre pengene til kontoen din.

Noen gjør jobben gratis, men de fleste vil ha betalt i form av gebyrer. Fra og med 2019 vil det også bli langt vanskeligere å få innvilget forbrukslån, da ny forskrift for lån pluss revidert inkassolov innføres.

Ulik praksis

Det er bankene selv som bestemmer hvor mye det skal koste å opprette et lån. Vi har sett eksempler hvor utlåneren krever 2.500 kroner for å gi deg et lån på 20.000 kroner.

I snitt, ligger kostnaden et sted mellom 800,- og 1.000 kroner. Husk at du står fritt til å bytte bank hvis du føler at prisene er for høye.

  • Noen banker har et fast gebyr, uansett hvor lite eller mye du låner.
  • Andre banker reduserer eller øker gebyret i takt med hvor mye du låner.
  • Enkelte banker tar en prosentvis andel av lånet ditt i etableringsgebyr.

Mange trekker gebyret fra lånebeløpet. Låner du 20.000,- og må betale et etableringsgebyr på 930 kroner, får du 19.070,- i lån.

Gebyrfri banker eksisterer

Det er først og fremst når du skal låne litt penger at etableringsgebyret har en del å si. La oss si at du trenger å låne 10.000 kroner. Hvis banken trekker et etableringsgebyr på 2.500,- fra lånebeløpet, sitter du igjen med 7.500,- kroner.

Du finner en oversikt med ofte stilte spørsmål omkring gebyr på lån hos Larvikbanken.no.

Derfor bør du bruke tid på å finne ut hvilke banker som krever hva i etableringsgebyr. For her kan det være en god del penger å spare.

Vi skal hjelpe deg ett stykke på veien. Vi har sjekket hva det koster å opprette et forbrukslån hos de fleste tilbyderne.

I jakten på gebyrvinnerne har vi brukt 14.000,- og 20.000,- som lånebeløp (noen banker låner ikke ut mindre enn 20.000 kroner), med en nedbetaling på 3 år. Under ser du hva vi har kommet frem til.

(Bare husk at betingelsene kan endre seg. Bankene kan ha endret gebyrene sine etter at denne testen ble gjennomført.)

1. Santanderlånet – 0,-

Hvis du kun ser på etableringsgebyret, er det ingen som slår tilbudet fra Santander. Her kan du låne fra 10.000,- til 70.000 kroner uten å betale én krone i etableringsgebyr.

Legg til at rentene er i Norgestoppen (når det gjelder hvor lave de er) og du har et av landets beste forbrukslån.

2. Bank Norwegian – 0,-

Også Bank Norwegian klinker til med kostnadsfrie etableringer av forbrukslån. Men bare til og med 14.999 kroner. Skal du låne 15.000,- eller mer, må du betale 950,- for at banken skal sette opp lånet for deg.

3. Komplett Bank – 450,-

Komplett Bank har en stigende gebyrkurve. Jo mer du låner, desto mer må du punge ut i gebyr. Når beløpet du vil låne er lite, er banken av det hyggeligere slaget med tanke på hva det koster å starte et lån her.

4. Express Bank – 495,-

Ekspress Bank er en hestesnute foran neste bank på listen med sine 495 kroner i oppstartskostnader for et forbrukslån. Og her er gebyret konstant. Det spiller ingen rolle om du låner 20.000 eller 200.000 kroner. Etableringsgebyret er det samme.

5. Resurs Bank – 497,-

Selv om Resurs Bank havner nederst på denne listen bør du ikke bli skremt. Etableringsgebyret på 497 kroner er lavere enn hos de fleste.

I snitt koster det 900,- å opprette et lån hos konkurrentene, med 2.500,- som det stiveste oppstarts-gebyret vi har sett.

Viktig å kutte kostnader

Å spare penger er viktig, uansett hva det gjelder. En økonomiblogg som anbefales for de som leter etter sparetips på lån etc, er forbrukerlan.blogg.no. Den bloggen har en ganske grei oppstilling av fakta og hvilke metoder som funker best når du skal kutte kostnader i hverdagen.

Etableringsgebyret er viktig, men det aller viktigste er at du ikke bruker for lang tid på å nedbetale gjelden. Alloker så mye spenn som du overhodet klarer til å betale ned lån hver måned. Da blir du kvitt gjelden raskere og sparer veldig mye penger som resultat.